Par šo zupu ir īpašs stāsts. Pirms neilga laika es un divas draudzenes bijām Parīzē ciemos pie Ingas. Tā kā mega streika dēļ vilciens uz Briseli bija atcelts (no Briseles mums bija lidojums atpakaļ mājās), diezgan ilgi kratījāmies autobusā, tomēr savs prieciņš arī man bija - redzējām naksnīgo Briseli, tiešām vesela ekskursija sanāca, kuru savādāk nebūtu paguvušas apskatīt. Un tad Martas māsa Agnese sagaidīja mūs ar ķirbju zupu, kura mums visām garšoja, bet es nemaz nevarēju iedomāties, ka sāksies īsts sajūsmas vilnis. Agnese zupai lika klāt kaut kādu garšvielu, ko es neatceros, bet es Jums piedāvāju savu variāciju par Briseles ķirbju zupu.
Vidēji biezas (1-1.5 cm) ķirbju šķēles saliek uz cepeškrāsns pannas, kura izsmērēta ar sviestu, dāsni apkaisa ar sāli un izspiestiem ķiplokiem. Liek sakarsētā (180 grādi pēc C) krāsnī un cep pusstundu. Tad izcepto ķirbi kopā ar suliņu, kas sakrājusies uz pannas ieliek katliņā un aplej ar ūdeni tikai tik daudz, lai ķirbis apsegts. Uzvāra. Sablenderē. Ja nav blenderis, var berzt caur sietu, tā darīja arī Agnese. Var uzkaisīt sarīvētu cieto sieru vai grauzdētus ciedru riektus. Tad ēd.
var likt arī burkānus un citus dārzeņus, bet galvenais, vārot ir jāpieliek klāt ingvers, kas noņem ķirbja salkanumu, un asie pipari, tad zupa garšos kā ārzemēs vai restorāna, nevis kā pie vecmammas. Es toreiz pieliku tamarindu, kas bija epic fail, jo skābums tur nepiestāv.
AtbildētDzēstsavai ķirbju zupai liku klāt vienkārši nedaudz adžikas, arī noņem to salkanumu. Es pārkaisīju pēc Santas ieteikuma ar grauzdētām ķirbju sēkliņām un tiem, kam viss par veģetāru liekas - var uzlikt dekorācijai arī plāni ceptas bekona šķēlītes, vai karija vistas strēmelītes.
AtbildētDzēstvēl es šķīvī iepilinu ari drusku kafijas krējumu.
woooow, te jau sanāk mega smalkās zupas!
AtbildētDzēst